Skip to content

Maak geld

Rijke pa Arme pa  het boek van Robert Kiyosaki

Het boek is opgedragen aan alle ouders waar dan ook ter wereld, de leraren van het kind. Met deze zin begint Kiyosaki zijn boek. Het is zo waar. Van onze ouders krijgen wij de money mindset mee. Positief of negatief?

Robert Kiyosaki legt in zijn boek het verschil uit tussen de money mindset van zijn rijke pa en van zijn arme pa. Je moet hard werken voor je geld zegt arme pa. Rijke pa vertelt hem echter dat geld voor je moet werken. 

Beide mannen waren succesvol in hun carrière en werkten hun leven lang hard en hadden een goed inkomen. Rijke pa was 1 van de rijkste mannen van Hawaï en liet miljoenen na. Arme pa liet alleen maar rekeningen na.

Waarom worden de rijken steeds rijker en de armen steeds armer? Het antwoord vind je in het verschil in opvoeding. Op school leer je niets over geld. Wat kan een arme ouder zijn kind nu leren over geld? Mijn vader en moeder hadden het financieel niet breed. Heit hamerde er op dat wij op dat wij onze school af moesten afmaken. Bij voorkeur met hoge cijfers. Studeer en ga voor het hoogste diploma. Blijf werken voor dezelfde baas en ga na 40 jaar met pensioen.  Toen hij 13 jaar was, is hij van school gehaald om geld te verdienen voor het gezin. Bestaande uit vader, moeder en 8 broertjes en zusjes.

Arme pa was arm door zijn manier van denken en doen. Kiyosaki koos ervoor om naar zijn rijke pa te luisteren. Hij leerde van hem hoe geld werkt. Financiele bekwaamheid. Hoe kan geld voor je werken? Kiyosaki leerde dat rijke mensen investeren in assets (bezittingen) terwijl arme mensen geld uitgeven aan zaken die “niks” opleveren. (schulden). Hoe meer assets je koopt hoe meer geld je verdient. Zoals het investeren in vastgoed. Door vastgoed te verhuren verdien je geld en bouw je aan een passief inkomen. 

Kiyosaki leerde een belangrijke vaardigheid: snel beslissingen nemen. Als je niet snel een beslissing neemt zul je nooit leren veel geld te verdienen. Kansen komen en gaan.

Aan het eind van het boek laat hij je in 3 stappen zien hoe je financieel vrij kan worden.

Stap 1: Verdien geld.  Om rijk te worden moet je geld verdienen. Wil je snel rijk worden dan moet je of minder uitgeven of meer verdienen.

Stap 2: Houdt het geld. Hij raad aan om te starten met minder uitgeven. Grote fout van mensen is dat als ze meer geld verdienen ook meer uitgeven. 

Stap 3: Investeer je geld. Als je jezelf hebt aangeleerd minder uit te geven kun je het verschil investeren. Dat kan in een eigen onderneming, vastgoed of aandelen. Zo levert het geld op.

Als je dit jaren blijft doen dan profiteer je van het compound effect, oftewel het rente op rente effect. Door Einstein is dit ook wel het 8e wereldwonder genoemd.

Bestel het boek nu via deze link: https://libris.nl/boek/?authortitle=robert-t-kiyosaki/rijke-pa-arme-pa–9789492665140

Back To Top