Skip to content

Ik ben er klaar mee! 3 inspirerende blogs van Rianne

Wie is Rianne?
Rianne Reinartz is 30 jaar-en-een-beetje 😉 met een grote hartstocht voor vastgoed en in het bijzonder vastgoed transformaties. Rianne woont met man en 3 kinderen in Limburg. Zij begeleide de renovatie van het door mij aangekochte appartement in Heerlen. (foto’s/video volgen) Ik ben een groot fan van Rianne. In deze serie van 3 blogs geeft zij jullie een inkijkje in haar beleving van de vastgoedwereld. Veel leesplezier.

Kun je voor mij geen uitzondering maken?
Drie keer is die vraag aan mij gesteld tijdens de bezichtigingen van mijn laatste verhuurpand. Nog nooit had ik zoveel reacties op een verhuuradvertentie gehad. En nog nooit had ik zoveel vragen om hulp gehad. Van mensen zoals jij en ik. Die nergens naartoe kunnen en op dit moment op een lastige plek in hun leven zitten. Mensen met kinderen. Zeg daar maar eens nee tegen. Stel die maar eens teleur.

Het klinkt zo simpel
Het kiezen van een huurder klinkt zo simpel. Het lijkt wel een luxeprobleem. Je houdt een kijkdag, je kijkt of de aangeleverde gegevens kloppen en wanneer je het geluk hebt dat er meerdere mensen geïnteresseerd zijn in jouw huurwoning dan kies je “gewoon” diegene die de beste papieren heeft.

Een klik, ook met de buren
Maar wat ik nog belangrijker vind, is dat ik als verhuurder een klik heb met een huurder. Een goed contact. Gewoon laagdrempelig een appje, een belletje of een kopje koffie. Het maakt niet uit. Ik vind het belangrijk dat ze zich thuis voelen, zich gehoord voelen. Dat ze weten dat ze bij mij terecht kunnen als er iets is.

Goed verhuurderschap
Dat geldt ook voor de buren. En ook een eventuele vereniging van eigenaren wil ik graag kennen en betrokken bij zijn. Dat hoort voor mij bij goed verhuurderschap. Goed contact met mensen, een goed gevoel, duidelijke afspraken en een helpende hand als het nodig is. Oprechte betrokkenheid.

Schrijnende gevallen
En die betrokkenheid, dat is juist waar ik de laatste tijd van wakker lig. Het is juist hetgeen dat het kiezen van een huurder moeilijk maakt. Of beter gezegd, het niet kiezen voor een huurder. Niemand had me voorbereid op de schrijnende verhalen die er soms achter een huurder schuil gaan. Scheidende ouders met kinderen die geen plek hebben om te wonen en wel klaar zijn met “logeren” bij familieleden, als ze die mogelijkheid al hebben. Mensen die op verschillende plekken tussen wal en schip vallen.

Een verdienmodel
Het gaat me dan ook echt aan het hart als iemand huurders puur en alleen als verdienmodel ziet, als een manier om rendement op zjin geld te behalen. Het blijven wel echt mensen zoals jij en ik.

Oplossing
Graag zou ik al deze mensen willen helpen. Maar ik heb helaas niet voor iedereen een oplossing. En wat betreft deze woning? Ik heb een schat van een huurder kunnen helpen. En dat doet me goed. Maar die 2 anderen die in dezelfde situatie zaten, die heb ik moeten teleurstellen. Daar denk ik nu nog wel eens aan. Sommige mensen, sommige situaties blijven gewoon aan mijn gedachten knagen. Welke verhalen zijn jullie bijgebleven?

Goed verhuurderschap
Dat geldt ook voor de buren. En ook een eventuele vereniging van eigenaren wil ik graag kennen en betrokken bij zijn. Dat hoort voor mij bij goed verhuurderschap. Goed contact met mensen, een goed gevoel, duidelijke afspraken en een helpende hand als het nodig is. Oprechte betrokkenheid.


Ik ben er klaar mee!
Waarmee en waarom, dat lezen jullie in deel twee van deze serie.

Ik ben er klaar mee
Ik ben er klaar mee om uitgemaakt te worden voor huisjesmelker. Om gezegd te krijgen dat ik de woningmarkt verpest. Huizenprijzen opstuw. Te horen dat ik het moeilijk maak voor starters.

Ik ben er klaar mee dat vastgoed gezien wordt als een manier om snel rijk te worden. Iets voor snelle jongens. Ik ben er klaar mee om in nieuwsartikelen te lezen dat er weer mensen uitgebuit worden. Onder verschrikkelijke omstandigheden moeten leven. Gewoon in ons eigen Nederland. Dat mensen veel te veel moeten betalen voor een veel te kleine ruimte. En dat allemaal zodat de eigenaar een goed verdienmodel heeft.

Oordelen
Ik weet het, het is scheef. Beleggers worden over 1 kam geschoren terwijl het maar een klein percentage beleggers is die het voor de anderen verpesten. Die beleggers zorgen ervoor dat anderen veroordeeld worden. Dat is ook precies het punt. Niemand vraagt mij waarom ik in vastgoed beleg voordat ze een oordeel vellen. Hoe ik ertegenaan kijk. Wat ik ermee wil bereiken. En toch oordelen ze.

Gestart
Toen ik er ruim 10 jaar geleden mee begon, was het niet zo’n hype als nu. Ik kwam er niet voor uit dat ik belegde in vastgoed. Ik belegde stilletjes op de achtergrond. Heel onopvallend kocht ik mijn eerste pand, knapte het op en verhuurde het. Het ging mij er niet om mijn ego te voeden. Het ging mij erom mensen te helpen aan een thuis.

De wereld verandert
In de afgelopen 10 jaar is er veel veranderd in de vastgoed wereld. Vooral het laatste jaar worden veel startende vastgoed beleggers geworven met de belofte om snel en makkelijk een groot rendement te behalen. Je wordt ermee gelokt in online advertenties, op de radio. Mooie beloftes. Mooie verkooppraatjes. Snel financieel vrij worden.

Vergeten
Dat vastgoed gebruikt wordt om een passief inkomen te genereren en daardoor financieel vrij of onafhankelijk te worden, dat begrijp ik. Maar wat ik erg vind is dat hierbij vergeten wordt wat vastgoed daadwerkelijk is. Vastgoed is een super krachtig middel op zichzelf, een fundament om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Aan een buurt, een wijk, een stad maar vooral ook aan bewoners en buurtgenoten. Als je het goed aanpakt, kun je met behulp van vastgoed de leefbaarheid vergroten in een wijk, de sociale controle in een buurt opnieuw aanwakkeren en mensen een thuis geven.

“Some people look for a beautiful place, others make a place beautiful.”
Hazrat Inayat Khan

Maatschappelijke bijdrage
Juist dat aspect van vastgoed verdient het om aandacht te krijgen. Dat zou een doel moeten zijn voor vastgoed beleggers. Een maatschappelijke bijdrage leveren. In welke vorm dan ook.

Grootste rendement
En dat geldt zeker ook voor mij. Ik ben namelijk geen vastgoed belegger waarbij geld op de eerste plaats komt, die uit is op het grootste rendement. Ik ben een vastgoed belegger die een goed gevoel krijgt wanneer ik weer iemand heb kunnen helpen aan een thuis. En ja, daar verdien ik ook mijn geld mee. En ja, dat is ok.


Welk aspect van vastgoed verdient het volgens jullie om aandacht te krijgen?
In alweer mijn laatste blog van deze serie, bespreek ik hoe ik de wereld een stukje mooier ga maken.

Maak de wereld mooier met jouw actieve bijdrage
Dat ik vastgoed een krachtig middel vind om een maatschappelijke bijdrage te leveren, konden jullie lezen in mijn vorige blog. En dat geloof ik echt! Een positieve maatschappelijke bijdrage leveren en daarbij mensen een thuis bieden zijn de redenen waarom ik een vastgoed bedrijf ben gestart. Ik wil een actieve bijdrage leveren aan iets moois. En wat is dan beter dan dit te kunnen doen waar mijn passie ligt. Waar werken niet als werken voelt.

Leegstand
Er is zoveel leegstand om ons heen. Veroorzaakt door het veranderende straatbeeld van winkels en het opdoeken en wegtrekken van kleine ondernemers uit de kleinere dorpskernen. Maar ook door het vrijkomen van woningen na bijvoorbeeld sterfte van de bewoner(s). De woningen zijn soms onderkomen, verouderd of ze sluiten niet meer aan bij de huidige woonbehoefte.

Leefbaarheid
Deze leegstand van winkels en woningen gaat ten koste van de leefbaarheid van de wijk, maar ook de betrokkenheid van de buurtbewoners in dit gebied vermindert hierdoor. Bewoners voelen zich onveilig, de wijk sluit niet meer aan bij de behoeften, sociale activiteiten nemen af evenals de sociale controle. Dit resulteert weer in uitgestorven, slecht onderhouden (gedeeltes van) wijken waar een grotere kans is op vandalisme, zwerfafval en andere vormen van onacceptabel gebruik.

Omzetten naar oplossingen
Dit zijn problemen die we kunnen omzetten naar oplossingen, als we ons best doen. We kunnen deze leegstand nieuw leven in blazen. Er is zoveel verpaupering die we tegen kunnen gaan. Betrokkenheid in de buurt die we kunnen creëren. Een fijne leefomgeving die we terug kunnen krijgen. En dat hoef je niet alleen te doen. Juist niet. Door samen te werken met de buurt en met betreffende gemeentes kun je zorgen dat er in een behoefte voorzien wordt specifiek voor die regio. En dat is exact wat ik wil bereiken met mijn bedrijf.

Nieuwe kansen
Door iets wat niet (meer) werkt om te zetten in iets wat wel werkt, creëer je nieuwe kansen. Nieuwe kansen voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare huurwoning. Kansen voor starters om een huis te kopen. Kansen voor senioren om  een te groot huis achter zich te laten en op maat te kunnen gaan wonen, zonder eenzaamheid. Wat op zijn beurt weer voor een betere doorstroming zorgt op de woningmarkt en waar veel meer mensen weer profijt van kunnen hebben.

“Be the change you wish to see in the world.
Mahatma Ghandi

Maak de wereld mooier
Maak de wereld mooier! Creëer een plek waar iedereen een thuis heeft. Een plek waar niemand eenzaam hoeft te zijn. Natuurlijk kun je niet alles oplossen, maar ik ga wel bijdragen aan een oplossing. Nu nog met één project per keer, maar met ambitie naar meer.

En jullie?
Welke plekken zouden jullie graag nieuw leven in willen blazen? Of misschien hebben jullie dit al gedaan. Ik ben hier heel benieuwd naar!

Dit was de laatste blog van deze serie van drie. Dankjewel voor het lezen. Ik hoop dat jullie er plezier aan gehad hebben. Ik in ieder geval wel! En mocht je het leuk vinden, voeg me gerust toe op FacebookLinkedIn of stuur me een mailtje of berichtje. Ik spreek jullie graag!

Klik hier voor meer informatie over Rianne en haar bedrijf Revitalizz Vastgoed

Back To Top