Skip to content

Neem jij de regie over je eigen leven?

Heb je de JARS potjes al gevuld?

Ik wil je graag meenemen vandaag, naar mijn potje 6. Het potje om te geven. Als “helper en redder” een mooi potje. Geven vind ik heerlijk. Helpen daar waar ik kan. Dit potje is voor mij dan ook een belangrijk potje.

Sinds ik met het JARS systeem werk is potje 6 ook veel meer in balans met de andere potjes. Ik gaf teveel uit en zorgde niet goed voor mijzelf.

Naast geld geef ik ook tijd. Ik werk in het hospice op Bonaire als vrijwilliger. Daar sta ik heel dicht bij de mensen. Het leven en de dood raken er elkaar. Bronnie Ware, een Australische verpleegkundige, deed jarenlang onderzoek. Zij stelde haar patiënten de volgende vraag;

Je ligt op je sterfbed en kijkt terug op een lang leven. Waar heb je dan spijt van?

Na een tijdje begon ze te ontdekken dat die mensen allemaal, ongeacht hun achtergrond van levensloop, van dezelfde vijf dingen spijt hadden.

In eerste instantie lijken die vijf dingen verschillend heel verschillend. Mensen hadden er spijt van dat ze hun vrienden uit het oog waren verloren,  maar ook dat ze  hard hadden gewerkt en niet meer tijd thuis hadden doorgebracht.

Ze hadden er spijt van dat ze niet vaker zelf de regie hadden gepakt in hun leven. En ook dat ze zichzelf geen toestemming gegeven om simpelweg gelukkig te zijn.

En al die verschillende vormen van spijt, gaan eigenlijk steeds meer dan dezelfde vraag: wie is de baas in jouw leven? Veel mensen geven hun eigen autoriteit weg aan iemand anders. Ze maken zich volkomen afhankelijk van wat hun partner of hun werkgever. Of wat hun ouders hadden gewild, Of ‘wat de maatschappij nu eenmaal verwacht’. Iedereen heeft wat over je te zeggen, behalve jezelf.

Het is niet te laat! Krijg geen spijt van de dingen die je nu kunt doen. Pak vandaag nog de regie in eigen handen en leef.

Mocht ik ergens bij kunnen helpen? Laat het mij weten.

Ik wens je een fijne dag,
Elsbeth

Op naar het leven van je dromen
Waar wacht je nog op ?

 

Back To Top